preskoči na sadržaj

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

 > Naslovnica
Vijesti

Projekti

Autor: Franka Frančešević, 27. 1. 2021.

PROJEKT „ŠAFRAN“ -  „The Crocus Project“ 

Učenici SŠ Bartola Kašića Grubišno Polje i ove školske godine uključili su se u projekt „Šafran“ sadnjom lukovica šafrana u školskom vrtu. Lukovice smo dobili iz  Irske zaklade za edukaciju o Holokaustu (engl. Holocaust Education Trust Ireland; HETI), a posrednik za hrvatske škole je Javna ustanova spomen područje Jasenovac. Lukovice žutog šafrana posadili su u studenom učenici 4. c i 2. c razreda opće gimnazije  kako bi cvjetovi nikli tijekom siječnja i veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).

Podlogu za sadnju šafrana u obliku kruga pripremili su učenici poljoprivrednog programa s nastavnikom Dejanom Krauzom. Šafrani su se ovih dana mjeseca siječnja sramežljivo pokazali ispod snježnog pokrivača. Sadnjom žutih šafrana obilježavamo spomen na milijun i pol židovske djece koja su nastradala u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi morali nositi tijekom nacističke vladavine. Sudjelovanje u Projektu Šafran predstavlja opipljiv način za upoznavanje mladih ljudi s temom Holokausta i za podizanje svijesti o opasnostima rasizma i netolerantnosti. Mladi uče o važnosti uključenosti i poštovanja prema svim ljudima bez obzira na njihovu etničku pripadnost, invalidnost, seksualnu orijentaciju ili vjerska uvjerenja.

 

Pripremila: Monika Vojvodić Andričević, prof.

 

Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJI!
CMS za škole logo
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Bartola Kašića 1, HR-43290 Grubišno Polje / ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr / ured@ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju