preskoči na sadržaj

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

 > Naslovnica
Vijesti

Ružičasti listopad

Autor: Franka Frančešević, 28. 10. 2020.

„MAMA, BUDI ZDRAVA!"

 

U srijedu 28. listopada 2020. proveli smo Nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“ 2020.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju, Udruga SVE za NJU je osmislila projekt „Mama budi zdrava - Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017. godine.

Akcija koju smo  proveli u školi se sastoji u tome da smo učenicima naše škole podijelili ružičaste balone i letke koje je dostavila Udruga. Zbog trenutne situacije učenici nisu mogli  svojim tijelima formirati simboličnu ružičastu vrpcu.

Učenicima sam dala uputu da letak odnesu majci, a sadržaj letka je recenziran u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. U letcima se žene pozivaju na brigu o zdravlju i promiču Nacionalni programi ranog otkrivanja raka. Kako ne smijemo okupljati veliki broj  učenika na jednom mjestu,  po odjeljenjima sam podijelila  materijale  s uputom i molbom da letke ponesu majkama i izraze zahvalnost Udruge SVE za NJU za sudjelovanje.

Projekt se provodi u cilju osvještavanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo oboljevanja žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi, u tom trenutku, postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga smo osmislili projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede.

Blaženka Orct, prof.

 

 
CMS za škole logo
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Bartola Kašića 1, HR-43290 Grubišno Polje / ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr / ured@ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju