preskoči na sadržaj

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

 > Naslovnica
Vijesti

Tjedan cjeloživotnog učenja

Autor: Franka Frančešević, 9. 10. 2020.

OBILJEŽILI SMO TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Važno je istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob – učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno (npr. čitajući), a vrijedan oblik učenja je i učenje kroz iskustvo (radno, životno, itd.). Također, učenje nije ograničeno ni na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima – od predškolske dobi, pa do duboke starosti.

U našoj školi smo Tjedan cjeloživotnog učenja  obilježili na nekoliko načina. Učenici 1.b razreda programa automehatroničar i instalater kućnih instalacija obnovili su staru drvenu vješalicu. Letvice od lamperije su obradili brusnim papirom, premazali voskom kako bi se dobio rustikalni izgled i obojili bijelom bojom. Na vješalicu su postavili  nove kukice za vješanje odjevnih  predmeta.

Učenici  prvih i drugih razreda naše škole obišli su grad Grubišno Polje i pregledali kulturno povijesne znamenitosti. Kronološkim pregledom povijesti grada od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka, novog vijeka i suvremenog doba učenici su saznali značajke zavičajne povijesti. Od katoličke crkve Sv. Josipa u središtu grada koja datira u 18. stoljeće, župnog dvora u kojem je ugošćen ban Khuen Hedervary, do parka koji je istinski svjedok povijesti od 19. stoljeća, Prvog i Drugog svjetskog rata do današnjih dana. Neizostavan je i tenk "Kum I." kao simbol događaja iz  Domovinskog rata i akcije " Otkos 10" kojom je oslobođeno područje grada Grubišnog Polja 1991.
 
Učenici 2.c razreda su u sklopu Tjedna cjeloživotnog obrazovanja odradili terensku radionicu na temu orijentacija u prirodi. Podsjetili su se na pojmove kao što je azimut, kompas, usjeverivanje. Usput su zabilježili stanje tlaka i temperature zraka, koje redovno prate u našoj meteorološkoj kućici.
 
Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJI.
 
 
CMS za škole logo
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Bartola Kašića 1, HR-43290 Grubišno Polje / ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr / ured@ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju