preskoči na sadržaj

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni projekti

Autor: Administrator , 3. 12. 2011.

KAPOSVAR, 2.prosinca 2011.

PROJEKT: Natural sciences know no borders / Popularizacija prirodoslovnih znanosti

PARTNERI: Univerzitet Kaposvar, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica i Bjelovarsko-bilogorska županija (Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje)

U RADIONICAMA PROJEKTA

USPJEŠNO NASTUPILO 11 NAŠIH UČENIKA

GRUBIŠNO POLJE - KAPOSVAR, 2.prosinca 2011.

Prijevoz od Grubišnog Polja do Kapošvara i natrag organizirala je voditeljica projekta u ime projektnog partnera   Bjelovarsko- bilogorske županije, pročelnica Upravnog odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Iva Vatrov.

 

Radionice doživljaja

U Radionici doživljaja sudjelovalo je 11 učenika Srednje Škole Bartola Kašića Grubišno Polje i projektni tim nastavnika.

Učenici koji su sudjelovali u Radionici doživljaja :

 • Maja Šulog 2.c
 • Magdalena Heštera 2.c
 •  Marin Čavić 3.e
 • Ena Komar 3.e
 • Mihaela Zima 3.c
 • Ivana Božoki 3.c
 • Mirela Horvat 4.c
 • Dino Černi 4.c
 • Marko Dujić 4.c
 • Una Stamenić 4.c
 • Iva Mojžeš 4.c

Projektni tim :

 • Jozo Matošević, ravnatelj
 • Ana Saratlija, koordinatorica i prevoditeljica;
 • Blaženka Orct, član tima
 • Dalibor Lacina , član tima

 

U 8:00 sati u kampusu Sveučilišta Kapošvar dočekali su nas studenti koji su nas uputili prema zgradi u kojoj su se registrirali svi učesnici Radionice doživljaja.

 

U 8: 30 sati započela je Svečana ceremonija otvaranja Radionice doživljaja.

Sve nazočne su pozdravili brojni cijenjeni uzvanici: predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj gospodin Mišo Hepp, Dekan Sveučilišta Kapošvar dr. Laszlo Balogh, voditeljica Odsjeka za matematiku pri Sveučilištu Kapošvar  i stručna voditeljica prekograničnog projekta dr. Eleonora Stettner, ravnateljica Gimnazije Petra Preradovića Virovitica  Ivana Bešir, stručna voditeljica „Radionice doživljaja „ , profesorica matematike i fizike, Ildiko Szabo.

Nakon toplih riječi dobrodošlice, u 8:45 sati započela je prezentacija američkog matematičara  i umjetnika Roberta Fathauera o fraktalima u matematici i prirodi.

U 9:40 sati  istovremeno je započelo 12 različitih  radionica.

Naši učenici su učestvovali u 3 radionice:

 • Šest naših učenika sudjelovalo je u radionici „ Kazalište od  puzli „ mađarskog knjižničara i dizajnera igara Gabora Gondosa.( radionica se prevodila na hrvatski jezik )
 • Dvoje učenika sudjelovalo je u radionici „ Natjecanja putem World Wide Weba ( interneta ) – prostorna vizualizacija i prepoznavanje simetrije“ voditeljice  Matematičkog instituta u Ljubljani Mateje Budin.( radionica na engleskom jeziku )
 • Troje učenika sudjelovalo je u radionici „ Vasarely kazalište : Gledaj i kombiniraj! „ matematičara s Matematičkog instituta u Beogradu, osnivača i urednika elektroničkog časopisa Vizualna matematika Slavika Jablana. ( radionica na engleskom jeziku)

Na radionicama su ih pratili svi članovi projektnog tima.

Učenici su izrazili zadovoljstvo novim iskustvom rada u radionicama doživljaja.

Nakon završetka radionica, u 11:40 prisustvovali smo prezentaciji iz fizike „ Kaos u fizici“  mađarskog fizičara Mate Kocha.

Od 11:55 do 12:20 sati upriličene su dvominutne prezentacije svih 12 radionica, u kojima su izabrani učenici i voditelji radionica kratko upoznali sve sudionike sa svakom pojedinačnom radionicom.

Učenica Mirela Horvat izabrana je da predstavi radionicu Slavika Jablana.

U 12:30 sati organizirana je završna svečanost podjele priznanja učenicima koji su 1.prosinca 2011. učestvovali u natjecanju iz matematike.

U 13:15 organiziran je ručak za sve učenike, sudionike Radionice doživljaja, kao i predavače i organizatore cjelokupnog događaja.

U 14.30 sati smo se uputili u Grubišno Polje.

Putovanje i boravak u Kapošvaru ocjenjeni su kao vrlo uspješni i od učenika i od projektnog tima.

Ovo su neki od dojmova naših učenika:

Marin Čavić : U našoj radionici trebali smo posjetiti stranicu International Space Visualization Olympiad što smo i učinili. Dobili smo i različite geometrijske likove poput pravokutnog trokuta, jednakostranični trokut i sl., te smo od njih trebali složiti druge oblike. Bilo je zanimljivo isprobati nešto novo i vidjeti geometriju u novom svjetlu.

Ena Komar : Naša radionica bazirala se na logičkim zaključcima koju je vodila profesorica iz Slovenije. Predavanje je bilo na engleskom jeziku. Glavni zadatak nam je bio od različitih geometrijskih oblika napraviti neke molekularne strukture u 3D obliku. Nakon toga posjetili smo internetsku stranicu International Space Visualization Olympiad na kojoj smo rastavljeni plašt nekog tijela trebali ponovo sastaviti u što kračem vremenu. Bilo je ovo novo i zanimljivo iskustvo!

Una Stamenić : Na početku radionice gospodin Gondos ispričao nam je sve o svom hobiju i velikoj strasti- puzlama. Koristi najčešće puzle kojima je osnova trokut. Puzle su različitih boja i raznovrsnih oblika. Naš zadatak je bio složiti 6 različitih slagalica od kojih je jedna imala samo jedno moguće rješenje, što nam je uvelike otežalo zadatak. Ravnatelj nas je obišao i pokušao nam pomoći u slaganju puzli. Vrijeme je jako brzo prošlo i ova radionica je bila jedno lijepo iskustvo.

Mirela Horvat : Sudjelovala sam u radionici Slavika Jablana : The Vasarely playhouse : Look and combine! Upoznala sam učenike iz Mađarske, ali i učenike iz Virovitice. Učili smo kombinirati kocke i hiperkocke od prozirnih folija, slagali smo slagalice u obliku čvorova, koristili fraktale kako bismo dobili zanimljive uzorke. Svaki sudionik je za uspomenu dobio podlogu za miš koju je dizajnirao gospodin Jablan. Bilo je i nagrada za najspretnije i najbrže,pa sam i sama uspjela osvojiti jednu nagradu, te su me izabrali za predstavljanje radionice na završnoj prezentaciji. Bilo je to jedno novo i zanimljivo iskustvo!

 

                                                                                         

                                                                                 Ana Saratlija, prof.

 

 

 
OGLASNA PLOČA
Novčana pomoć
LiDraNo 2022.

Županijska smotra LiDraNo 2022. BBŽ

 

RASPORED SATI
MZO
"I moj glas je bitan"

GODINA ČITANJA 2021.

ZAVRŠNI RAD
Erasmus+

CMS za škole logo
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Bartola Kašića 1, HR-43290 Grubišno Polje / ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr / ured@ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju